Camerabewaking: wat mag volgens de regels?

Leestijd: 3 minuten

Camerabeveiliging is essentieel om uw woning of bedrijfspand te beschermen tegen inbraak en vandalisme. Toch kunt u niet overal camera’s ophangen, want de overheid wil de privacy van burgers waar mogelijk beschermen. Er gelden daarom strenge regels op het gebied van camerabewaking en die zetten we hieronder voor u op een rijtje.

Een camerasysteem in een woning: mag dat?

In of rondom uw woning mag u beveiligingscamera’s plaatsen om uw veiligheid te vergroten en bezit te beschermen. Belangrijk is dan wel dat de camera zo min mogelijk gericht is op de openbare weg of bezittingen van anderen. Is dat toch het geval, dan geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en houdt de Autoriteit Persoonsgegevens toezicht.

Klagen de buren bijvoorbeeld over uw bewakingscamera die deels gericht is op hun tuin? Probeer deze mensen dan tegemoet te komen en pas de beeldhoek van uw beveiligingscamera aan. Overigens mogen ook woningcorporaties gebruik maken van camerabewaking, maar moet dit met stickers of borden worden aangegeven en mag de camera niet op de openbare weg gericht zijn.

Camerabeveiliging in een bedrijfspand: mag dat?

Ook uw bedrijfspand mag u beveiligen met cameratoezicht, maar alleen als dit echt nodig is. U moet aannemelijk kunnen maken dat u geen andere beveiligingsmogelijkheid ziet die minder ingrijpend is voor de privacy. Ook moet de camerabewaking worden gecombineerd met andere beveiligingsmaatregelen.

Een BORG-erkend beveiligingsbedrijf zoals DirectVeilig.nl kan u adviseren over de beste combinatie van maatregelen op basis van de VRKI. Zo kunt u bijvoorbeeld camerabeveiliging inzetten in uw magazijn, op de werkvloer, bij uw winkelschappen, bij uw winkelingang of bij de kassa. Ook moet de camerabewaking duidelijk worden aangegeven, anders bent u strafbaar.

Offerte aanvragen

Welke camerabewaking moet ik aanschaffen?

Op het gebied van camerabeveiliging zijn de mogelijkheden zeer divers. Belangrijk is om te kiezen voor een camerasysteem dat een hoge beeldkwaliteit combineert met een groot gebruiksgemak. Hierdoor kunt u beelden altijd eenvoudig bekijken via een app en is zelfs gezichts- en kentekenherkenning mogelijk.

Twijfelt u nog over het beste camerasysteem voor uw situatie? Laat u dan op maat adviseren door de beveiligingsexperts van DirectVeilig.nl of vraag direct een camerasysteem offerte aan. Graag komen wij langs voor een vrijblijvend adviesgesprek, waarin we u adviseren over de optimale camerabewaking op basis van de laatste beveiligingstechnieken en wetgeving.

Meer informatie

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen doen op het gebied van inbraakpreventie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag met het beveiligen van uw woning en/of bedrijfspand. Bel nu naar 085 025 0087.

Wil je dit artikel delen?

Klanten beoordelen ons met een 4.9 / 5

Lees onze 367 reviews

Hier een greep uit onze tevreden klanten