Rookmelder verplicht in 2022 voor alle woningen

Leestijd: 3 minuten

Rookmelder vanaf 2022 verplicht! Je hebt het vast meegekregen, vanaf 2022 moet iedere woning verplicht rookmelder hebben per verdieping. Niet alleen nieuwbouw woningen maar ook de bestaande woningen moeten eraan geloven. Een rookmelder kan levens redden en als je het ons vraagt had dit al veel eerder verplicht moeten zijn. Hieronder geven wij handige tips voor het plaatsen.

Plaatsing van de rookmelder

De plaatsing van de rookmelder is erg belangrijk om optimaal te functioneren. Hang hem zo hoog mogelijk, tegen het plafond. Rook gaat altijd omhoog. In de hal en overloop is een goede positie voor de rookmelders. Zorg ervoor dat iedere rookmelder minstens 50 cm van de muur af geplaatst word. Ook is het belangrijk om deze niet op een plek te plaatsen waar het toch of in de buurt van mechanische ventilatie. Voor verdiepingen adviseren wij altijd om deze in de vluchtroutes geplaatst worden, de overloop, waar de slaapkamers op uitkomen.

Tegenwoordig hebben wij alleen steeds meer elektrische apparaten (fiets, telefoon, tablet, laptop, hoverboard, auto, enz.) hierdoor is de kans op brand veel hoger. Men staat er helaas niet bij stil maar de brandmeldingen nemen helaas toe. Voor extra veiligheid kun je iedere ruimte waar elektronische apparaten staan voorzien van rookmelders.

Wil je het perfect geplaatst hebben? Laat het plaatsen door een erkende monteur. Onze monteurs zijn allen erkend en plaatsen de rookmelders altijd op de juiste plaatsen.

Waar moet je rookmelders juist niet plaatsen?

Rookmelders in de keuken? Nou…. nee! Sta je net een lekkere biefstuk te bakken gaan de rookmelders af. Ook in de badkamer is het geen verstandig idee om rookmelders te plaatsen. In de keuken en badkamer is een hitte melder een uitstekend alternatief.

Plaats een rookmelder niet boven een openhaard, boven de verwarming, in de buurt van lampen, elektriciteitsdozen, deuren/ramen. Probeer de rookmelder niet op een moeilijk bereikbare plek te plaatsen. Mocht je de rookmelder willen testen, schoonmaken of de batterij vervangen dan word het alleen maar lastiger. Zorg dat de rookmelder niet op een stoffige plek geplaatst word. De stofophoping zal het rook verhinderen en kan storingen veroorzaken.

Dimmers, elektrische bedrading, TL-lampen kunnen de rookmelder negatief beïnvloeden. Plaats deze daarom minstens 1.5 meter verder.

Offerte aanvragen

Extra informatie

Test de rookmelders regelmatig. Vervang de rookmelders ook minstens 1 keer per jaar. Zorg goed voor een rookmelder, de rookmelders zullen dan ook voor jouw zorgen. Het is geen grote investering voor een mensenleven. Mocht je bezig gaan met een renovatie of verbouwing zorg er dan voor dat de melders tijdelijk verwijdert worden of afgeplakt. Test de melder na de renovatie/verbouwing weer. Koop altijd een rookmelder met een Europese keurmerk EN-14604.

Koppelen met alarm

Wij bieden al jaren rookmelders die wij koppelen met het alarmsysteem . Hierdoor krijg je ook rookmeldingen als je niet aanwezig bent in de woning. Vraag een offerte aan om te kijken wat het kost voor het plaatsen van een rookmelder die gekoppeld word met het alarm.

Meer informatie

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen doen op het gebied van inbraakpreventie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag met het beveiligen van uw woning en/of bedrijfspand. Bel nu naar 085 025 0087.

Wil je dit artikel delen?

Klanten beoordelen ons met een 4.9 / 5

Lees onze 365 reviews

Hier een greep uit onze tevreden klanten