VRKI wat zijn de richtlijnen en wat houd dat in?

Leestijd: 3 minuten

Woningen en bedrijfspanden lopen in Nederland het risico op een inbraak. Als huisbezitter of ondernemer is het dan ook belangrijk om dit inbraakrisico goed in te kunnen schatten. Daar helpt de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) bij. In dit artikel vertellen wij alles over deze systematiek die BORG-erkende beveiligingsbedrijven zoals DirectVeilig.nl verplicht moeten toepassen bij het installeren van een beveiligingssysteem zoals een alarmsysteem of een camerasysteem.

Waarom de VRKI?

De VRKI wordt in opdracht van het Verbond van Verzekeraars beheerd door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Momenteel is de VRKI 2.0 in gebruik, die naast huizenbezitters en ondernemers, ook wordt gebruikt door verzekeraars en beveiligingsinstallateurs.

Op basis van een indeling in verschillende risicoklassen wordt aan de hand van de VRKI het risico op een inbraak ingeschat. Aan de hand hiervan worden vervolgens beveiligingsmaatregelen gekozen die worden toegepast door een hiervoor bevoegd beveiligingsbedrijf zoals DirectVeilig.nl.

Welke risicoklassen zijn er?

Binnen de VRKI 2.0 wordt het risico op diefstal en inbraak ingedeeld in vier risicoklassen (van risicoklasse 1 tot risicoklasse 4). Deze klassen worden toegepast op zowel woningen als bedrijven, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de attractiviteit van de inboedel of inventaris en de waarde van de attractieve zaken.

Een particuliere inboedel met een waarde van € 45.000 valt bijvoorbeeld binnen risicoklasse 1. Een bedrijfsinventaris daarentegen met een waarde van minder dan € 45.000, maar met een attractiviteit die als ‘Zeer Hoog’ wordt ingeschat (bijvoorbeeld omdat de goederen na inbraak makkelijk te verhandelen zijn), valt in risicoklasse 3.

Offerte aanvragen

Welke beveiligingsmaatregelen moet ik treffen?

Als de risicoklasse eenmaal is vastgesteld, is het tijd om (een combinatie van verschillende) beveiligingsmaatregelen te treffen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Organisatorische maatregelen (O)
  • Bouwkundige maatregelen (BK)
  • Elektronische maatregelen (EL)
  • Schildetectie (SD)
  • Compartimentering (CO)
  • Meeneembeperkende maatregelen (ME)
  • Alarmtransmissie (AT)
  • Reactie (RE)

Van elke beveiligingsmaatregel bestaan verschillende niveaus die oplopen in beveiligingsgraad, bijvoorbeeld van RE1 t/m RE4. Zo wordt voor een woning met risicoklasse 4 en een inboedelwaarde van meer dan € 150.000 een combinatie van minimaal O2 + BK2 + EL4 + AT4 + RE3 + CO3 en/of ME3 verplicht gesteld.

Welke VRKI versie moet ik gebruiken?

De VRKI 2.0 wordt jaarlijks verbeterd en de VRKI 2.0 versie 2020 mag vanaf 1-1-2020 worden gebruikt. Tot 01-04-2020 mag nog gebruik worden gemaakt van VRKI 2.0 versie 2019.

Meer informatie

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen doen op het gebied van inbraakpreventie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag met het beveiligen van uw woning en/of bedrijfspand. Bel nu naar 085 025 0087.

Wil je dit artikel delen?

Klanten beoordelen ons met een 4.9 / 5

Lees onze 365 reviews

Hier een greep uit onze tevreden klanten